04 Apr

Sokunkban megfogalmazódik a gondolat, hogy milyen jó is lenne otthonra egy saját wellness sarkot kialakítani! Ennek egyik legegyszerűbb, leggazdaságosabb megvalósítását egy FürdőDézsa megvásárlásával kezdhetjük el, hiszen a forró vízben, a szabad levegőn való relaxálás kiváló módja a feltöltődésnak, a mai rohanó életünk okozta stressz kipihenésének. Nincs szükség nagy építkezésre, gépészet tervezésre, a Fürdődézsa mobil, viszonylag könnyen szállítható, telepítése egyszerű, használata könnyű, mégis élvezetes!   De milyen dézsát válasszunk?

 Általánosságban elmondható, hogy 3 fő alapanyag, és 3 fajta fűtési mód közül tudunk választani, ezek pedig a Fa, Akril/Üvegszövet, és a Polipropilén, illetve merülőkáyha, külsőkályha, és elektromos/hőszivattyús fűtés.   Bármilyen alapanyagot választunk dézsánkhoz, a legfontosabb annak minősége, feltéve ha több évig szeretnénk használni azt. A második legfontosabb a gyártási minőség. Ha egy minőségi alapanyagból készült, magas szintű gyártási technológiával készült dézsát választunk, biztosak lehetünk benne, hogy az sokáig fog kifogástalanul üzemelni. Nézzük legelőször a mindannyiunk által ismert nagy klasszikust a Fa Fürdődézsát! Legtöbbünk Erdélyből ismeri, pedig ez is, csakúgy mint a szauna Skandináviából terjedt el, előbb csak mint merülőfürdő, majd később fűthető változatban is. A leginkább keresett, a nagyjából 2,0Méter átmérőjű, merülőkályhás kivitel, mely 6 főnek kínál kényelmes kikapcsolódást. Külső kályhával ez 8 főre is növelhető. Nagy előnye, hogy a leginkább elérhető modell ez, és a klasszikus dézsa élényt nyújtja. Ropogó tűz, gyönyörű fa illat, hulló csillagok. Kell ennél több? Nem!  Azonban, mint mindig, a jó dolgok nincsenek ingyen, ennek jár a használata, és karbantartása a legtöbb befektett energiával, de nagyon sok ember szerint megéri.

Az Akril, vagy Üvegszálás, jobb esetben a két anyag eggyüttes használatával készült -kompozit - dézsák nagyon felhasználóbarát, könnyen tisztán tartható, gyorsan felfűthető, higénikus alternatívát kínálnak a fa helyett. Ez esetben van egy akril/üvegszövet, vagy kompizit dézsatest, majd ezt egy fa borítással látják el. Nagy előnye, hogy lehet szigetelni, mely sokat javít az energia felhasználáson. Ergonómikus kialakításuknak köszönetően jóval kevesebb vízre van szükség a feltöltésükhöz, ezáltal jóval kevesebb vízet kell felmelegítenünk is. ( 2800-3000 Liter helyett ennek nagyjából a felét) Itt elfelejthetjük a fa dézsák rituáléját a dagasztást, és kimaradunk a tied csöpög? kezdetű beszélgetésekből is. Amennyiben vigyázunk rá, örök darab, a hulló csillag pedig ugyanolyan szép ebből is. Sokan hívják őket fürdőkádnak, meg nem igazi dézsának, pedig ebben is ugyanolyan jól tudnk pihenni, és az sem utolsó szempont, hogy okostelefonról vezérelhető fűtés segítségel, mely akár 1 óra alatt felmelegítit a vizet, egy fárasztó nap után, mire hazérünk rögtön mehetünk dézsázni, nem kell 4-5 órát ( jobb esetben) a tüzeléssel töltenünk.   A polipropilén dézsa a klasszikus Fa dézsa megjelenését, és űrtartalmát hozza el nekünk, azonban a polipropilén bélésnek köszönhetően itt sem kell dagasztással, csöpögéssel, bajlódnunk, és szinén egyszerűbb a karban, -és tisztánatartása, mint a fából készült dézsáké, azonban nem annyira, mint az akril/üvegszövet, vagy kompozit dézsáké. Összeségében egy nagyon jó kompromisszum a megjelenés, és a tartósság között. Jól bírja a sós vízet, saválló kályhával jó választás a nagyobb koncentrációjú sós fürdő kedvelőinek. A betétnek köszönhetően, mely nagyon jól ellenáll az időjárásnak, kémiai hatásoknak, szintén nagyon tartós, csöpögés mentes dézsára tehetünk szert, ha ezt a kivitelt választjuk. Fontos tudni, hogy nem oldódik ki belőle semmilyen káros vegyület!   Ha eldöntöttük, melyik kivitel a szimpatikus, még egy fontos  kérdés vár ránk, mégpedig a kályha választás. A klasszikus fa tüzelésű dézsa kályhának két változata van a merülő, és a külső kályha.   A merülő kályha, mint a nevében is benne van, a dézsa belsejében, a vízben van elhelyezve, gyakorlatilag állandó dézsa parterünket köszönthetjük személyében, igaz egy biztonsági védőráccsal el van szeperálva tőlünk. Egyszerűsége, és ár-érték aránya miatt a legtöbbször választott módja a dézsa felfűtésének. Ugyanazon a felső nyíláson rakjuk meg, majd üritjük ki a merülő kályhánkat, ezért kicsivel több figyelmet igényel, mint a többi fűtési módszer, de pici rutinnal egy jó minőségű merülő kályhával is könnyen szabályozhatjuk dézsánk vízének a hőmérsékletét. Takarítása egy kicsivel több munkát, vagy egy hamuporszívót igényel, viszont véleményem szerint, ezzel a legegyszerűbb kályhával élehtjük át a pattogó tűz, és a kályhán sercegő víz hangja utánozhatatlan élményét.

A külső kályha, a dézsa mellett helyezkedik el, két tömlővel összekötve a dézsatesttel, a kályha vízterében felmelegített víz a felső tömlőn be, az alsó tömlőn kiáramlik a dézsából. Legnagyobb előnye, hogy nem foglal el értékes helyett a dézsa belsejéből - 2-3 extra helyet nyerünk -, ezen kivül teljesítménye általában 20%-kal nagyobb, mint a merülőhályhának, könnyebben megrakható, egyszerűbben takarítható, és a vízbe belehulló fától, és pernyétől sem kell tartanunk. Hátránya, hogy talán az élény faktor elmarad a merülő kályhás változattól, nincs a forró kályhán sercenő víz, illetve a tűz pattogását sem élvezhetjük az első sorból.   Az álatlunk forgalmazott kályhák kétféle alapanyagból készülnek, Tengeri Alumínium (AlMg3 ), vagy saválló acél (AISI 316 ), az előbbi 3mm vastag, az utóbbi 1.5mm vastag anyagból.  Mindkét változat két fajta teljesítménnyel választható, a merülőből az alap - 1 hőcserélős - 20Kw-os , illetve a nagyobb - 2 hőcserlélős - 25Kw-os változat, a külsőből pegig a 25, vagy 30 Kw-os, XL-es változatot rendelhetünk. 

Végül, de nem utolsó sorban, a modern megoldások kedvelőinek, az okos telefonról vezérelhető víztisztitóval ellátott, elektromos fűtést ajánljuk, mely ideális választás, a gondtalan, minden erőfeszítéstől mentes dézsázáshoz, hiszen a fűtést egy új mozdulattal bekapcsolhatjuk, programozhatjuk, ezáltal egy fárasztó nap után hazaérve egy felfűtött dézsában pihenhetünk. Ideális választás az akril dézsákhoz, a rendkivül gyors felfűtési időnek, és a beépített víztisztitónak köszönhetően nagyon kényelmessé teszi dézsánk használatát. A rendszer lelke a 12Kw-os Titán fűtőpatron, és az álatalunk kifejlsztett WiFi-s vezérlés, mely kiegészíthető telepített panellel ( Vendégházak kedvelt extrája) .    

Reméljük rövid kis írásunkkal segítettünk, azononban ha bármilyen plusz infórmációra lenne szüksége, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot!   Köszönjük, hogy elolvasta, 

Üdvözlettel:   Gergő a Skandimániától!


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.