25 Apr
25Apr

Ha Szauna, akkor Finnország! 

(Vagy mégsem?)

1. Egy kis történelem..


Sokunk fejében ez az elképzelés él a szaunáról, mai bejegyzésünkben ennek próbálunk utánna járni. Szó lesz annak történetéről, különböző tipusairól, előnyeiről, hogyan vált a földbe vájt lyukba tüzet rakó, majd azokat kővel lefedő megoldásból, a mai modern, szemet gyönyörködtető remekművé. Remélhetőleg a cikk végére kiderül miért is van Finnországban több szauna, mint autó.....    

 Kezdjük is a legtöbb, soha véget nem érő diskurzust kiváltó témákkal, ki találta fel a szuanát, hol használták először, és mikor?  Erre pontos választ senki sem tud adni :), de nézzük mire jutottak az ezt a kérdést kutatók! Továbbá arra sincs egyértelmű felelet, hol épült meg az első szauna, de abban nagyrészt egyetértés van, hogy Észak Európában, több, mint 2000 éve ismerik, és használják. A kezdetekben ez egy földbe ásott lyuk volt, melybe egy kövekkel fedett tűzrakó volt építve. Miután a tűz leégett a forró köveket elrendezték, azokra egy fából készített keret került, melyre a „szaunát“ használók tudtak feküdni. A lyukat szorosan lefedték állatok bőrével, így őrizve meg a kövek melegét. A helység nem csak felmelegedett a kövektől, hanem a füst által sterilizálva is lett, melynek következtében nélkülözhetetlenekké válltak az akkori zord, és könyörtelen életkörülmények között.  Ezek a korai szaunák azonban konyhaként, fürdőszobaként, és a gyógyítás helyszíneként is szolgáltak évközben, majd a  nagyon hideg teleken a túlélést biztosították.   Itt születtek a gyermekek, itt készítették fel a halottakat az utolsó útjaikra, és itt történtek a fontos események, ünnepek is. Ezek hatására a szaunáknak kialakult a saját tradiciójuk, szabályai, és megszentelt hellyé válltak használóik körében. Úgy tartották, aki egy szaunába belép megszentelt egyénné válik, és a szauna volt a lakhelye a jóságos szauna szellemnek is, akit nagyon tiszteltek....  

 És itt kezd a történet érdekes lenni. Kiderült, hogy a kutatók egyre több bizonyítékot találtak szerte az ókori történelemben arra, hogy széles e világban használtak az Észak európaihoz nagyon hasonló megoldásokat.  Különösképp nagy a hasonlóság a mai Amerika területént élt őslakosok által használt izzasztó kunyhókkal, melyek vallási ceremóniák helyszínei voltak. Hasonló kunyhókat használtak a mai Új-Zéland és Ausztrália őslakosai is. A ceremóniák törzsenként, és helyszínenként változóak voltak, de az mindben közös volt, hogy fizikai és lelki közösséget hoztak létre. Ezek a kunyhók épülhettek agyagból, sziklából, fából, vagy amit az adott terület lehetővé tett, de nagyjából 10-15 ember befogádására képes kunyhókba forró köveket vittek, melyekre vízet locsoltak, és az így keletkező forró gőzben kezdődött a ceremónia, melyet a törzs öregjei vezettek. A sötétség, a meleg, a gőz, a közös ének, és ima egy olyan élmény volt, ahol elődeink teste, és lelke is megújult.     A test felhevítésére szolgáló kezdetleges építmények fellelhetőek voltak az Egyiptomi, Orosz, Japán, Indiai, sőt a Laoszi törénelemben is. Sőt kiderült az is, hogy a mai Nagy Brittania területén található ősi kőből, vagy fából emelt misztikus kör alakú építmények közepén fűtésre használt köveket találtak. Talán nem meglepetés, hogy ezek száma Északra haladva egyre nő, több mint felük a mai Skócia területén található.   Azonban ezen ősi szauna kultúra csak Észak Európában maradt fent, ahol azonban a földbe vályt lyukakat felváltották az föld feletti építmények, a módszer azonban változatlan: tűzzel a köveket felforrósítani, azokra vízet locsolni, és izzadni.

   A legtöbb szauna Észak Európában a lakóházakban, - vagy a kertben egy különálló házikóként - található, de őseink szauna kulturája inspirálta a szerte Európában, Ázsiában, és az Iszlám világban a középkorban gomba mód szaporodó közfürdőket. Ilyen helyekre járni sokáig a kulturánk része volt, mely valami okból hirtelen megszünt.  

A felvilágosulás korában az ősi szauna kultúra nem volt elfogadható az akkori társadalom számára, mely elfordult a régi kori szokásoktól, mely valószinűsíthetőleg a fürdőházak kihalásához vezetett. Amit a sok újonnan felvilágosult ember nem realizált, az, hogy a szauna valóban csodaszer használóinak, és szinte varázserővel bír nemcsak testi, de szellemi egészségünkre is.


2., Modern kori szauna

   A következő nagy változás az ipari forradalommal következett be, mikor is a szaunához kéményt adtak, megvalósítva ezzel a folyamatos fűtés lehetőségét is. Az ekkor kialakult szauna típust hívjuk ma Finn szaunának, és  a legtöbbünk ezt gondolja az „eredeti, igazi finn szaunának“, holott az ősi, kémény nélküli, ma már csak Füst Szaunának hívott eredeti kivitel az igazi, és a legjobb finn szauna. Az elektromos szaunakályha már valóban finn találmány, de az USA, és Nyugat Európa hathatós segítségével terjedt el a 20. század közepe felé- az 1936-os Olimpiai játékokon a Finn sportolók vitték magukkal saját szaunájukat, hisz azt tartották eredményességük egyik zálogának, mely felkeltette a szakemberek érdeklődését is, és miután tudományosan is bebizonyosodott a szaunázás jótékony hatása, kezdték el egyre többen használni Európában -, így kerültek be először hotelekbe, spa szalonokba, edzőtermekbe. Manapság a magas szauna kultúrával rendelkező országokban sok helyen 2 fajta szauna, egy elektromos a hétköznapokra, és egy klasszikus fa tüzeléses- vagy füst szauna - a hétvégekre, mikor is van idő elemrülni e csoda világban.


3., Szauna Fajták


Klasszikus Finn szauna, mely hagyományosan fa tüzelésű kályhával van felszerelve, vagy a népszerű elektromossal. Mindkét esetben a szaunában kévő száraz levegőt - maximum 30% nedveségtartalmú - 70-90 °C közötti hőmérsékletűre fűtik, majd ott 10-15 percig tartózkodnak.

Infraszauna, mely a nevéből is következik, hogy elektromos infra paneleket használnak, melyek a hagyományos szaunáktól eltérően nem kivülről befelé hevítik fel testünket, hanem belülről kifelé melegítve váltják ki izzasztó hatásukat. Az energia 80%-át használjak el testünk, a maradék 20%-ot pedig a levegő felmelegítésére. Emiatt ezen szaunák alacsonyabb hőmérsékletűek, nagyjából a 40-60 °C tartományban működnek, és hosszabb a javasolt használati idejük is, körülbelül 20-30 perc.

Füst szauna,  mely a hagyományokat tiszetlők körében az igazi Finn szauna, egy különálló, kémény nélküli fa épület, melyben fa tüzelésű szauna kályha található, amit miután begyújtottak, és elérték a kívánt hőmérsékletet, kiszelőztetnek, ezután kezdődik a szaunázás klasszikus rituálé. Ezen Füst Szaunák nagy népszerűségnek örvendenk Észtországban is, sőt az ország déli részében található Võrumaa füst szaunáját az Unesco a kulturális világörökség részéve választották 2009-ben. Itt jegyezzük meg zárójelben, hogy az Észt és a Finn szauna kultúra nagyban hasonlít egymásra.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.