20 Jul
20Jul


                          Milyen Szaunát válasszunk?

Megfogalmazódott az igény egy saját szaunára, de a választék végtelen, a kereskedők csak eladni akarnak, és senki sem segít?
Néhány egyszerű kérdés megválaszolásával nagyban meg tudjuk könnyíteni a saját helyzetünket, és igényeink, nem utolsó sorban lehetőségeink tudatában, már nem is olyan nehéz a választás.

Kültéri, vagy Beltéri szaunát szeretnénk?

Amennyiben beltériben gondolkodunk, ( és tudjuk, hogy finn, vagy infra, esetleg kombinált) akkor még egy fontos dolgot kell tisztáznunk: Egyedi, vagy kész megoldást választunk.
Ha nem vagyunk biztosak a finn és infra szauna működésében, előnyeiben, különbségeiben, íme egy gyors összefoglaló:
Klasszikus Finn szauna, mely hagyományosan fa tüzelésű kályhával van felszerelve, vagy a népszerű elektromossal.
Mindkét esetben a szaunában lévő száraz levegőt - maximum 30% nedvességtartalmú - 70-90 °C közötti hőmérsékletűre fűtik, majd ott 10-15 percig tartózkodnak. Intenzív izzadást biztosít, erősebben igénybe veszi a szervezetet, de sokunk számára ez az IGAZI!

Infraszauna, mely a nevéből is következik, hogy elektromos infra paneleket használnak, melyek a hagyományos szaunáktól eltérően nem kívülről befelé hevítik fel testünket, hanem belülről kifelé melegítve váltják ki izzasztó hatásukat. Az energia 80%-át használjak el testünk, a maradék 20%-ot pedig a levegő felmelegítésére. Emiatt ezen szaunák alacsonyabb hőmérsékletűek, nagyjából a 40-60 °C tartományban működnek, és hosszabb a javasolt használati idejük is, körülbelül 20-30 perc.
Az Infra szauna kevésbé terheli meg szervezetünket, lassabb, és sokunknak kényelmesebb, izzadást biztosít, és a jóval alacsonyabb hőmérséklet is sok ember számára pozitív tulajdonság lehet. Amennyiben hely hiánnyal küszködünk, szintén ez lehet a megoldás.

Ha sikerült az első vízválasztón átjutni, a következő eldöntető kérdés a méret, legegyszerűbb, ha meghatározzuk hány fő használja általában, majd ehhez mindenki hozzá tudja adni az esetleges barátok, családtagok számát, és már tudjuk is, hogy 4, vagy 8 fős szaunára lesz szükségünk.

Tipp: Próbáljunk olyan szaunát választani, ahol a padozat több szintes, így nemcsak a hely kihasználtságunk fog javulni, de tudunk választani a különböző hőmérsékletű padok között is. ( a meleg levegő felfelé száll, az alsó padok kicsit hűvösebbek)

Akár kész, akár egyedi, a mi elképzelésünk szerint épített szaunát szeretnénk, vegyünk fel a kapcsolatot több kivitelezővel, gyártóval, kérjünk referenciákat ( ha lehetséges próbáljuk meg személyesen megnézni már elkészült projektet), összegezzük az információkat - nyugodtan írjuk le tapasztalatainkat, akár táblázatba is foglalva - majd szűkítsük a kört 2,3 ajánlatra. Ez az a pont ahol nyugodtan hagyatkozzunk megérzéseinkre, benyomásainkra, egy nekünk szimpatikus kivitelezővel általánosságban jobb eredményt fogunk elérni.

Tipp: Ötleteinkhez, elképzeléseinkhez ne ragaszkodjunk görcsösen, fogadjuk meg a hozzáértő szakemberek tanácsát.

Amennyiben az eredeti finn szaunaélményt keressük, nincs más választásunk, szükségünk lesz egy kültéri szaunaházra :)   Itt az első, és legfontosabb kérdés, mivel fogunk fűteni, van e lehetőség elektromos kazán választására ( 3 fázis szinte minden esetben szükséges lesz), vagy csak a fatüzelésű szaunakályha jöhet számításba.(azért ne keseredjünk el nagyon ) A következő fontos szempont: van e lehetőség a kész, összeszerelt szaunaház telepítésére, vagy helyszíni szerelésre lesz szükség. Ha nem vagyunk biztosak, kérjünk egy helysziní felmérést, lehet egy nagyobb targonca bérléssel, vagy daruzással jobban járunk.   Ha ezen a két kulcsfontosságú kérdésen túl vagyunk, és abban a szerencsés helyzetben találjuk magunkat, hogy technikailag bármely lehetőség kivitelezhető, akkor újra a fentebb leírt módon tudjuk eldönteni, milyen szaunát szeretnénk kertünkbe.  A méret megvan, most el kell döntenünk, mivel fűtsük szaunánkat. 

A klasszikus finn szauna fa tüzelésű.

Azonban, ha kisebb méretű szaunát választottunk, vagy nemcsak az élmény, de a kényelem, és egyszerű felhasználás is fontos szempont, nyugodtan válasszunk jó minőségű elektromos szaunakályhát. ( hiába van szuper fa tüzelésű szaunád, ha nem gyújotd be,mert nincs kedved, időd, stb ) Például a falra szerelhető, belső vezérléssel ellátott, programozható Harvia KIP kályhák, melyek kedvező áron biztosítnak igazi szaunaélményt. Elérhetők 6,8,9 Kw-os teljesítménnyel, kedvező ár-érték arányú, könnyen kezelhető, megszokott Harvia csúcs minőségű kályha.   Ha nagyobb teljesítményre (ökölszabályként számolhatunk 1m3 szauna tér felfűtéséhez 1kw teljesítményt), vagy nem oldalfalra szerelhető, hanem különálló elektromos kályhát választunk, a Harvia Club, Profi, Cilindro kályhákat ajánljuk, melyek közül az utóbbi elérhető okostelefonról vezérelhető változatban is. Ezek közül kell választanunk akkor is, ha például full panoráma hátfallal választunk szaunahordót, hisz ebben az esetben nem tudjuk az oldalfalra rögzíteni a kályhát.

A klasszikus vonal kedvelőinek marad a hagyományos fa tüzelés, hiszen semmi, de semmi nem adja meg azt az élményt, ahogy a kályhaban ropogó tűz mellett izzadva nézzük a hóesést ( vagy csak a téli tájat, sajnos) szaunánkból....

Itt figyeljünk nagyon a kémény kivezetésére, ne legyen útban semmi, aminek nem szabad ott lennie, illetve gondoskodjunk a tüzelő megfelelő tárolásáról, és a szaunakályha takarításáról is, Kicsivel több ráfordítást igényel, de elményben is sokat kapunk, ha fa tüzelésű kályhát választunk.

Tipp: Nagyban megkönnyíti dolgunkat, ha száraz, kemény, apróra vágott tüzifá használunk, és rendszeresen takarítjuk a kályhát. ( Egy hamuporszívó aranyat érhet)

Ha már tudjuk milyet, mekorrát, és milyen fűtéssel, akkor már csak a forma, és stílus kiválasztása maradt :) Klasszikus skandináv szaunaházikó, vagy modern Qube szauna? Hordószauna, vagy szaunabusz? Esetleg egy szuana pod? Vagy kombináluk össze egy grill házzal?

Itt véleményem szerint a kevesebb több, törekedjünk az egyszerűségre, harmóniára. Fontos, hogy a választott szauna tökéletesen illeszkedjen a környezetébe, paszoljon kertünkhöz, és házunkhoz, de a legfontosabb: tökéletesen adja meg azt a szaunaélényt amire vágyunk!   Végülis a szauna valaha szög egyszerű volt. Egy helyiségben tüzet raktak, és miután a füst kiszelőzött, ott izzadtak... Próbáljunk felmérni mire is van szükségünk szaunázás közben, után, és ennek megfelelően válasszunk. Ha a háztól távolabb lesz, egy öltöző, vagy pihenő helyiség aranyat ér, a hideg téli estéken. Biztos, hogy szükségünk van wifi-s fényterápiára, nem lenne-e jobb inkább egy kültéri zuhany, vagy egy forró vízes tartály a kályhához?  Érdemesebb-e egy panoráma hátfalra költeni, hogy élvezzük gyönyörű kertünk látványát, mint fölöslegesen nagy méretet választani?   A kérdés összetett, és sok szempontot kell mérlegelni! Ne sajnáljuk rá az időt, energiát, olvassunk, kutakodjunk, de a legfontosabb, hogy keressünk fel egy bemuató parkot, ahol meg tudunk tekinteni több féle szaunát, és tanácsot, segítséget kérhetünk.  

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.