17 May
17May

A wellness Egészségünkre gyakorolt hatása

Mai bejegyzésünkben a wellness testünkre, és elménkre való hatásával foglalkozunk, vágjunk is bele! 

1., Mi is a Wellness?

A wellness olyan tudatos, rendszeres életvezetés ami segítségével nem csak túléljük életünket, de teljes mértékben élvezzük azt, testi és lelki egészségben. Ma már inkább szolgáltatásokkal kapcsolatban használjuk ( hotelek, fürdők, wellness hétvége ), pedig nagyon fontos lenne, hogy ne csak évente pár alkalommal éljük életünket a wellness kifejezés jelentésének megfelelően.

    A wellness szó az angol well-being ( jó közérzet ) és fittness ( jó kondició ) szavak összevonásából jött létre, magyar jelentését talán a fizikai és lelkiegészséggel tudnánk legjobban leírni, de annyira beépült már a nyelvhasználatunkba, hogy maradjon csak wellness.   Hogy megértsük, miért is olyan fontos ez számunkra, nézzük hogyan van közvetlen kapcsolatban az egészségünkkel.

A WHO szerint az egészség defíniciója: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség  hiánya”.   Sok fontos eleme az életvitelünknek tartozik bele a wellness-be.

- Szociális kapcsolataink: Beszélni, találkozni barátainkkal, családtagjainkkal egy nagyszerű útja a lelki egészségünk megőrzésének. Tartsunk egy rövid szünetet munka közben, és legalább pár percre hívjunk fel valakit aki közel áll hozzánk!

- Mozgás: Napi 20-30 perc aktívitással rengeteget tehetünk egészségünk megőrzéséért. Nem kell rögtön maratonra készülni,  kezdetben elég ha járunk egyet ebédszünetben, a lépcsőt választjuk a lift helyett, vagy 1 megállóval hamarabb szálunk be munkába, vagy hazafelé menet.

- Étkezés: Egészséges étkezéssel nagyban tudjuk befolyásolni nemcsak egészségünket, de közérzetünket is. Zöldségben, gyümölcsben, rostokban, megfelelő minőségű fehérje forrásban álló étrendünket, ha lehetőség van rá, próbáljuk meg helyben, vagy a közelünkben termett élelmiszerekből összeállítani. Ne feledjük: Az vagy, amit megeszel! - Alvás: Mindig törekedjünk az életkorunknak megfelelő minőségi alvásra. Ha nehezen, vagy rosszul alszunk kérjük specialista segítségét!

- Figyeljünk magunkra! : Szánjunk időt magunkra, mindennap rendszerezzük gondolatainkat, figyeljünk testünkre,és próbáljuk csökkenteni a bennünk levő feszültséget, idegességet. 


2., De mi járunk wellness-ezni!!

A wellness hétvégék, wellness üdülések nagyon klassz, és hasznos dolgok, de legtöbbünk nem minden hétvégén jut el ilyen helyekre, testünknek, lelkünknek pedig fontos a rendszeres karbantartás.

„(A víz) nélkülözhetetlen az élethez, az élet örömeihez és a mindennapi szükségletekhez.”ezt már Vitruvius 2000 évvel ezelőtt is megmondta. Az Ókori rómaiak is előszeretettel jártak gyógyfürdőkbe, csakúgy mint a mai modern ember, csak Aquincumban 24 fürdő maradványait tárták fel a mai napig.

A meleg vízben való relaxálás nem csak fizikai pihenést jelent,hiszen a víz alapelemünk, a benne lévő pihenés lelki egyensúlyunkra is nagy hatással van, pihentető, stresszoldó hatású. Ezért kiemelten fontos, hogy rendszeresen járjunk hazánkban nagyon nagy számban található gyógy, -és vagy termálfürdőkbe.

Ezen létesítményekben már szinte mindenhol megtalálhatóak a különböző szaunák, leginkább: finn, aroma, és infra kivitelben.  Használjuk őket minél többet, nagyban segítik egészségünk megőrzését, kitünő stresszoldó hatásuk van, pozítiv hatásairól rengeteg orvosi cikk készült. A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat:

-Keringési rendszerre gyakorlt jótékony hatás

- Bőrünkre gyakorolt pozítiv hatás

- Erősití immunrendszerünket 

- Hormonrendszükre is jótékonyan hat Fontos azonban, hogy amennyiben nem vagyunk teljes mértékeben egészségesek, szív vagy keringési problémánk van minden esteben konzultáljunk orvosunkkal mielőtt befizetünk egy wellness hétvégére, vagy belevetnénk magunkat egy szauna szeánszba.

 A legnagyobb jótékony hatása az a stressz csökkentése, vagy teljes megszüntetése, hiszen egy illóolajokkal előkészített forró dézsafürdőben, vagy egy szauna szeánsz alkalmával nem csak testünk pihen, de elménk is teljes egészében el tud lazulni, elfelejtődnek a stresszt okozó gondok, bajok. Általában szaunázni, és dézsázni társaságban szoktunk, ezért a társas, szociális életünket is nagyban erősíti, hiszen ez egy remek lehetőség egy bensőséges beszélgetésre párunkkal, vagy egy vidám csevelyre barátainkkal.

Amennyiben nyilvános helyen szaunázunk, mindig tartsuk be az adott hely által előírt szaunaetikettet!  A főbb alapszabályok, amikre számíthatunk:

• Papucsunkat mindig hagyjunk a szaunán kivűl • Ne viseljünk furdőruhát, de használhatunk szaunatörölközőt, ha úgy komfortosabban érezzük magunkat • Testünk és a szaunapad közé mindig terítsünk lepedőt. A talpunk alá is. • Hangos beszéddel ne zavarjuk a többieket, legjobb ha csendben adjuk át magunkat a forró élvezeteknek

Amikre érdemes még figyelnünk:

• Mindig száraz, tiszta testtel lépjünk a szaunába, sminket ne viseljünk • Szenteljünk nagy figyelmet testünk lehűtésére. Mindig zuhanyuzzunk le, mielőtt belecsobbanánk a merülő medencébe, majd ha lehet a szabad levegőn sétáljunk, végezzünk könnyebb gyakorlatokat, majd pihenjünk le. Általánosságban elmondható, hogy legalább addig tartson a lehűlés, mint amennyi időt a szaunában voltunk • Szemüveget, ékszereket ha lehet, hagyjuk a szaunán kívül • Ne fogyasszunk alkoholt szaunázás közben, vagy közvetlenül előtte, legjobb ha vizet, teát iszunk a folyadék pótlására!

Ha pedig szeretnénk otthonunkba is egy privát prémium kerti wellness parkot, vegye fel velünk a kapcsolatot! Vigyázzon Ön, családja és barátai egészségére rendeljen szaunát, vagy dézsafürdőt a Skandimánia prémium kínálatából! Ne feledje, termékeinket vásárlás előtt ki is próbálhatja!  

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.