10 Jun
10Jun


Az otthoni privát wellness termékekkel rendelkezők élete sem csak játék, és mese, bizony néha fel kell tűrni az ingujját, és neki állni egy kis karbantartásnak, tisztitásnak, hogy dézsánk és szaunánk kertünk ékköve maradjon.

      - Mit kell tudni a dézsafürdők tisztitásáról, karbantartásáról?

Amennyiben dézsánkat előírás szerűen telepítettük, és használtuk ( lásd használati utasítás  ), akkor nem lesz nehéz dolgunk a későbbiekben sem.

Az első a fürdő víz tisztántartása. A só használata önmagában nem fog tiszta vizet eredményezni, valamilyen szűrő berendezésre mindenképpen szükségünk lesz a vízben található fizikai szennyeződések kiszűrése érdekében. Biológiai tisztitást vegyszer ( elérhető bio is, amely tökéletesen működik) vagy sóbontó segítségével érhetünk el.    A sóbontó működéséről:           Az eljárás lényege, hogy a medencevízbe közönséges konyhasót (NaCl -nátrimklorid) adagolunk ( legnagyobb hatásfokot az adalék és jód mentes sókkal érhetjük le), így a medence vize egy alacsony koncentrációjú sóoldattá változik. (kb 3-4kg/m3)Ezt a sóoldatot a gép elektromos áram segítségével ionjaira bontja, és a frissen keletkezett klórgázt átáramoltatja a vízen. Ekkor hipoklórossav keletkezik, melynek képlete: HOCl. Gyenge sav, legkevésbé stabil a klór-oxosavak közül, csak híg vizes oldatban fordul elő. A hipoklórossav fertőtleníti az átáramoltatott vizet zárt rendszerben, így gyakorlatilag vegyszermentes víztisztításról beszélünk. A napi szűrési folyamat részeként a medence teljes vize legalább egyszer átáramlik a klorinátor elektrolizáló celláján.   A sósvizes medencetisztító, mint a vegyszer alternatívája   Az alapvető eltérés a hagyományos vízkezeléssel szemben az, hogy nem kézzel adagoljuk külön a vegyszert, a különböző klórkészítményeket, hanem az elektrolízissel és konyhasóval közvetlenül a medence vizében mi magunk állítjuk elő egyenletesen a fertőtlenítőszert. Az eljárás során szabad aktív klór jön létre, ugyanaz a vegyület, amely a hagyományos klórtabletták, klórgáz, klórdioxid, vagy hipó alkalmazásakor is keletkezik. A klórteszt természetesen kis mértékben ezt is kimutatja a vízben, így azok, akik a klórra allergiásak, meg fogják érezni, (bár jóval kevésbé irritatív), így számukra jó választás a sóbontó medencetisztítás.  Biztonságos, természetes megoldás kültéri medencékhez Fontos tudni azt, hogy a fertőtlenítés lényegi folyamata a medencén kívül történik, zárt rendszerben, így semmiképpen nem jelent veszélyt a bent ülő, játszó gyerekekre. A sóbontó gép használata javítja a medence használhatóságát, biztonságosabbá és egészségesebbé teszi a vizet, csökkenti a medence higiénikus fenntartásának költségeit. 

A dézsában lévő víz cseréje ajánlott évente legalább egyszer ( ha téliesitjük a dézsát, akkor ez nem kérdés, hogy megtörténik), de általánosságban ezt mindenki a saját igényei, és a használat módjától függően tudja ütemezni.

A víz leengedesénél mindig vegyük figyelembe a helyi előírásokat!   Miután leengedtük a vizet, alaposan takarítsuk ki a kályhát (ha belső kályhánk van), majd egy meleg/langyos vízzel feltöltött vödör, és egy szivacs vagy rongy segítségel töröljük át a dongákat, és a padozatot. (Fontos, ha a padlón szennyeződéseket, fa leveleket, stb találunk előbb azt seperjük/porszívózzuk össze!) Ha makacsabb foltokkal állunk szemben használhatunk háztartási tisztitó szereket - ajánlott bio tisztitószereket használni, mi a Frosch termékeit használjuk-, de ecet, és szódabikarbóna is tökéletes, természetes tisztítószerek. Ezután bővízzel öblitsük ki a dézsát, ha van rá lehetőségünk, használjunk magasnyomású tisztitót.  Amennyiben olyan makacs folttal lenne dolgunk, ami ezután is megmarad, egy finom 100-120 erősségű csiszoló papírral fogjuk tudni eltávolitani azt. Ezzel viszont meg kell várnunk, hogy a fa száradjon, különben csak a rostok fogjuk roncsolni.   Ha a belsővel megvagyunk, mossuk le a dézsa külsejét is, sima víz, és egy puha szörű kefe tökéletes szokott lenni. Én a csepp mentes száradás miatt át is törlöm egy mikroszálas kendővel. Ha úgy itéljük meg hogy szükséges egy új réteg lazúr ( a mi általunk használt Milesi vékonylazúr gyártói ajánlása 18 hónap, de újra, ez függ a dézsa elhelyezésétől, környezetétől), érdemes a dongákat lecsiszolni kissé, majd portalanítani, és jöhet az új réteg lazúr. A pántokat, ha nem vesszük le, érdemes lemaszkolni. A lazúr nedves állapotában könnyen letörölhető a pántokról. Ne feledkezzünk meg a fellépőről/lépcsőről sem! Ha ezzel megvagyunk, jöhet a dézsa újra töltése - ne felejtsük le a dugót bedugni!-, majd élvezzük a jól végzett munka gyümölcsét! 

Az akril/polipropilén dézsa tulajdonosainak kicsit könnyebb dolgok van: a víz leengedése után a belsőt, egy puha, nedves ruhával töröljük át, és kész is. Ezen dézsák külsejét is a fentebb leírt mód alapján kell tisztítani/karbantartani, kivéve ha WPC burkolattal kértük, mert akkor a mosáson kivül nem sok tenni való maradt.....


 - A szaunák tisztitása/karbantartása 

A szaunák tekintetetében is nagyon fontos, a megfelelő telepítés, és az előírás szerinti használat. Erről bővebben a használati utasításoknál olvashattok.

Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy van egy otthoni szaunánk, akkor ne sajnáljuk az időt annak tisztántartására, hogy mindig egy ragyogóan tiszta, és szép szaunában hódolhassunk szenvedélyünknek. A takarítás gyakorisága ismét csak egyén, és használat függő, de általánoságban azt mondhatjuk, hogy az otthoni szaunákat 4-5 használat érdemes mindenképp  kitakarítani.  A takarítást csak kiszelőztetett, száraz szaunában végezzük! Miután kipakoltunk minden mozgatható részt, egy alapos sepregetéssel, vagy porszívózással( mindenképp használjuk a puha kefés fejet) kezdjünk. Majd törüljük le a falakat, háttámlákat, padozatot fentről lefelé haladva. Ha szükség van tisztitószerre csak BIO-t használjunk, de az ecet és szódabikarbóna ismét kitünő választás, ha a sima vízes ruhával nem boldogulunk. Makacs szennyeződés ellen használjunk puha, legalább 120as csiszolópapírt.     Ha esetleg enyv cseppeket találunk, miután megszáradt egy éles, vékony késsel tudjuk legegyszerűbben eltávolítani, majd ha szükséges használjunk csiszolópapírt. ( alternatív enyv eltávolító:Intensive Cleaner 47 Aqua)   A szaunák külső tisztitása hasonlóan történi, mint a dézsafürdőé, sima langyos víz, puha szőrű kefe, majd száraz puha ruhával törüljük szárázra. Ha hordószaunánk van, ne feledkezzünk meg a pántok feszességének ellenőrzésről, szükség szerinti feszítéséről, vagy lazításáról.  Szaunáinkat szintén Milesi vékonylazúrral látjuk el, itt is a fentebb leírtak érvényesek, ha szükséges egy új réteg felhordása, alapos mosás, csiszolás, portalanítás után vihetjük fel az új réteg lazúrt.   Bármilyen kérdés esetén keressenek minket elérhetőséneink valamelyikén. 


    Gergő

 info@skandimania.com 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.