17 Dec
17Dec

Idei utolsó blog bejegyzésünkben bepillantuk, milyen is a karácsony a messzi északon, majd dél felé vesszük irányt Altenmarkt im Pongau a cél. Tartsatok velünk! 

Szinte az Összes Skandináv országban megtalálhatóak a szalmából készült díszek, melyeknek hagyománya igen régre nyúlik vissza. A gazdák mindig meghagyták a legszebb, legfinomabb búzakötegeket, és azokat a tornácra, vagy a ház bejáratához helyezték ki, ezzel is elcsalva a madarakat a betakarított terményt tartalmazó raktártól. A norvégok julenek, a svédek julkärve, és a dánok juleneg-nek hívják ezt a sokszor csak egy szalmával teli batyút, melynek szimbolikus jelentése is volt: emlékezteti az embereket a megosztásra és gondoskodásra.

A skandináv országokban karácsonykor különösen fontos a madarakkal való bánásmód. Ha az ünnep reggelén magot szórsz a küszöbödre, így engedve be a madarakat az otthonodban zajló lakomába, akkor szerencséd lesz a következő évben. Természetesen ilyenkor a vadállatok és a háziállatok is több élelmet kaptak. A karácsonyi kéve felakasztható kerítésekre, köthető fákra, még nagyobb szerencsét jelent, ha a madarak már akkor odasereglenek, amikor felrakod őket. Úgy tartják, a téli leghidegebb, legsötétebb napokon az állatokról és szellemekről való gondoskodás bőséges termést hoz a következő nyáron.

A finnek karácsonykor az étkezőasztal fölé akasztottak és a nyári napfordulóig ott tartottak egy himmeli-t, egy több geometriai alakzatokból összeállított komplex szalmadíszt, szintén azt remélve, hogy elegendő termést hoz a következő évben.

Szintén szalmából készül, de ez már valószinű többen ismeritek a nagy piros szalaggal átkötött szalmakecskét, a Yule-t. Eredetét tekintve nincs köze Jézushoz, sőt pogány hagyományokból származik, és kapcsolatban van Thor Istennel, kinek szekerét kecskék húzták az égbolton. Huncut, és garázda figurának tartották, csakúgy, mint az elfeket, ezért régebben mindig a szomszéd házában rejtették el, ott garázdálkodjon.  Amint megtalálták, már vitték is tovább.... 

Modern változatát már akár Ikeában is meg lehet vásárolni (nekünk is van), és a legtöbb, tradicionálisan ünneplő családnál ma is megtalátható. Van belőle egy jóval nagyobb, óriás változat, amit városokban, forgalmasabb utak mentén építenek fel, ezeket azonban gyakran karácsony előtt felgyújtják. (Az aratás utolsó szalmakötegeinek mindig is mágikus képességeket tulajdonítottak, ezér tezeket az aratás szellemének ajánlottak Yule kecske formájában.)

Svédországban az emberek a karácsonyi kecskét láthatatlan szellemnek tartották, aki karácsony előtt megjelenik, megbizonyosodni arról, hogy a karácsonyi előkészületek rendben megtörténtek-e.

Óriási méreteknél maradva, a világ talan egyik legismertebb karácsonyfája a London Trafalgare Square-i, amelyet a második világháború vége óta Oslo városa ajándékoz Angliának a háborúban nyújtott segítség hálájaként. A fát már fiatal korábban kiválasztják, és nagy gonddal nevelik. Idén, 75.-ik alkalommal az 500 karácsonyi égőt Oslo, és Westmister polgármesterei gyújtották meg december elsején, megkezdve ezzel a karácsonyi ünnepi időszakot.

Nincs Karácsony csillag nélkül, a Skandináv országok közül Svédországban tűnt fel először az 1930-as években, az eredetileg Németországból származó morva csillag, melynek története 1821-ig nyúlik vissza, amikor is,egy bentlakásos iskola diákjai az iskola ötvenedik évfordulójára felállítottak egy gyönyörű csillagot. A következő években az adventi időszakban egyre több iskola csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, melynek hatására az 1900-as évek elején már futószalagon készültek az adventi csillagok, mely eredetileg 25 csúcsból állt. Svédországba egy papnő vitte el ezt a szokást, 1930-tól Németország elkezdte importálni a saját, eredeti adventi csillagjait, de végül is az egyszerűbb változat terjedt el. Az eredeti morva csillag a mai napig kézzel készül, és több mint 60 fajta változata van, és több mint 240 ezer darab készül belőle.

Szintén elmaradhatatlan része az Ünnepi időszaknak a Karácsonyi őrangyalok, a  Nisse-ék, amik igazából inkább manók, amelyek élénk piros, vagy szürke sapkával készülnek, ( a szemeket szigorúan eltakarva), hosszú szakállal, és általában kötött, vagy horgolt ruhácskával. Eredete nem ismert, de sokan egy ősi skandináv szóhoz kötik, ami kedves kis rokont jelent. A hagyomány szerint együtt él a családdal, megvéd a gonosztól és szerencsétlenségtől, sőt még a mezőgazdaságban is segít. Egyetlen hátrányuk van, elég sértődékenyek. Az elbeszélések alapján a legfőbb okai a lusta, az állatokról nem megfelelően gondoskodó gazdák, vagy rendezetlen tanyák. Ez esetekben csak egy kis tál zabkása segített vajjal és mézzel a tetején.

Az ajtódíszek is nagyon fontos szerephez jutnak, de csak kizárólag természetes alapanyagokból, glitter, csillámok nélkül. Jellemzően nem csak az ajtókra akasztották,de a kandalló felé, ablakokba, nappali szoba falára is kerültek kisebb méretűek. Népszerűek a nagy méretű koszorúk is, melyeket kertekbe, tornácokba vagy akár a nappalikba helyeznek. 

Az egyik Skandináv országban is nagy hagyománya van a könyvek ajándékozásának Karácsonykor, olyannira, hogy Karácsonyi Könyvözönnek hívják. Ez már szeptemberben elkezdődik, amikor a könyvkiadók kipostázzák katalógusaikat az összes Izlandi háztartásba, hogy aztán a hagyomány szerint Karécsony éjjelén az egész Nemzet neki kezdhessen az ajándékok olvasásának. Az Izlandiak az egyik legnagyobb könyvmolyok Európában, fejenként több, mint 8 könyvet olvasnak el évente. Érdekesség képen, ez is a második világháború hozadéke, mert a szigorú import szabályozás, csak a papírra nem vonatkozott, ezért a könyv maradt az az ajándék, ami nagy számban elérhető volt.

Másik érdekes szokás, hogy a temetői sirokon lévő kereszteket egész decemberre feldíszitik, és kivilágítják, így szimbolízálják halottaik hiányát. 



Karácsony, hideg, szerencsés esetben a hó is esik. Nincs ilyenkor jobb egy kiadós szaunázásnál, ideális esetben sieléssel összekötve, családi és baráti társaságban a gyönyörű osztrák alpokban, egy hüttében a semmi közepén.

Ha jó sorsunk SalzburgerLand, vagy annak környékére vett, mindenképp látogassuk meg a Therme Amade-t, amely Altenmarkt im Pongauban található, Salzburgtól mindössze 70 km-re délre, és csak 24km-re Schladmingtól. Nagyon kellemes, igazi családi Therme, ami télen, nyáron jó választás. Gyermek medencéi, sport uszoda, sós vizes thermál medence, a legnagyobb csúszda nyugat Ausztriában, vízi mászófal, és az egész Ausztriában egyedül álló 8m-es szabadeséses függőleges cső-csúszda, ami az adrenalin függők kedvence lesz.És a szuanavilág, ami vélemény szerint igazi meglepetés az Alpok csúcsai között, 5 finn szaunájával, gőz, -és hamam fürdőjével, kül, és beltéri sós vizes melegvizes pihenő medencével, szuanabárral, és étteremmel, és a napi 16db szauna felöntéssel, amit természetesen a belépő tartalmaz. Nem véletlen, hogy ez a kedvenc Therme-énk. ( a kedvenc szauna az Erdingben van, de összességében a Therem Amade, egy hajszállal, de jobb)

Miután megvettük a belépőt, ami jelenleg 38.50Eur egy egész napra ( 2 órás 14.80, 4 órás 21.40) egy nagy öltözőbe érünk ( koedukált), miután levettük ruhánkat ( a cipőt nem illik a szekrénybe rakni, mindenki a szekrény alatt tárolja) a fürdőbe érünk, információs táblákon tudunk tájokozódni, mit hol találunk, és milyen programokkal várnak minket aznap. Jobb kéz fele elindulva, egy ajtón keresztül tudunk belépni a szaunavilágba ( szigorúan fürdőruha, és telefon mentes), melybe belépve elénk tárul a benti sós vizes medence, egy pezsdőfürdő, és jó néhány nyugágy. Már itt lenyügöző a látvány, amit különösképpen télen, a havas hegycsúcsok és a mesebeli táj, a gőzölgő víz, és a mindent átható szauna illat tesz teljessé. Ha csendes pihenőszobát preferálunk, azt a szaunabár mellett találjuk. Miután elhelyezkedtünk, javaslom olvassuk el az aznapi szaunaprogramot, a reggeli első, és esti utolsó órák kivitelével, általában fél óránként van felöntés. A bárt elhagyva jobbra két kevésbe forró szauna található,( fenyő/zirben és ametiszt ). Tovább haladva egy nagy zuhanyzó, a hamam, és gőzfürdő( érdemes kipróbálni a black mud masszázst, ami a szülinaposoknak ingyenes!), jégkút és merülő, és a BergKristallsauna, ahol 2 kedvenc felüntésem a Gletscher Eis, és az Amadé-Reisser van, mindkettő 95 fok, esténként, megfelelő közönség mellett akár 100 fokos is lehet. 

Természetesen minden szaunából könnyen megszokható, a havas Alpokat bemutató kilátás van. A szaunapark kertjében kültéri sósvízes medence (36fok) élményelemekkel megtűzdelve, zuhanyzók ( nyitott, és zárt is) dézsazuhany, és 2 szauna található. A Panoráma Alpin, és a Sószauna. A Panoráma Alpin egy klasszikus rönkszauna, melynek az Alpokra néző első oldala üvegből készült, és kályhája középen van ( csakúgy mint a Bergkristallé) garantálva ezzel a kitünő felöntéseket. Felejthetetlen élmény a szaunamester által vezetett gyakorlatokat a hóval borított kertben végezni, melynek vége egy kiadós hófürdő.  Aki a fokozatos lehűlést kedveli a Kneipp ösvényen sétálgatva végezhet légzőgyakorlatokat.

Ha megéheztünk a szaunánk van saját étterme, és büféje is ( a perec, és a csapolt Stiegel kihagyhatatlan), de a szemben lévő supermarketben is beszerezhetjük harapnivalónkat.   Számunkra az Amade Therme megad mindent amire szükségünk van egy kitünő wellness napra, nem telt még el olyan téli, vagy nyári pihenésünk Ausztriában, hogy ne látogattuk volna meg őket. Szívből ajánlom minden szauna, és wellness kedvelőnek, nem fogtok csalódni! 


Az idei év utolsó bejegyzését olvastátok, köszönöm figyelmeteket, Nagyon boldog Karácsonyt, és Sikerekben Boldog Új Évet kíván nektek a Skandimánia!   Üdvözlettel: Gergő

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.