05 Jan
05Jan

Eljött 2023 is, ezúton is kívánunk Nagyon Boldog Új évet! 

Mai bejegyzésünkben egy határközeli osztrák szauna világot mutatunk be nektek, ahol az óévet búcsuztattuk. Induljunk is el tehát Bad Radkersburgba, a ParkTherme-be! 

Bad Radkersburg a Magyar, Szlovén, Osztrák hármashatár közelében található, magyar neve Regede, és Stéjerország Délkelet járásában található, nagyjából 3200 fős település. Itt található a gyönyörű városi park szomszédságában, a Mura folyó - mely mintegy élő határsávként választja el Ausztriát, és Szlovéniát - a Parktherme, mely ausztria legnagyobb wellness weboldalán az előkelő 3. helyet szerezte meg a népszerűségi listán 2022-ben.

Ebben a therme-ben, több mint 25000 négyzetméter vízfelület van, termál, és élményedencékkel, sport medence, és csúszdák teszik teljessé a wellness élményt, és persze a 3000 négyzetméteres szaunapark, 8 szauanával, és olyan csendes pihenővel, ahol 2 személyes függőágyakban relaxálhatunk a napszaknak megfelelő zene,és fény hatások segítségével. 

Mivel látogatásunkkor, december 31-én a therme délután 4kor zárt, ezért mi csak a szaunavilágra konncentráltunk, másra nem maradt idő. A 2 személy részére szoló relax nap 2 főre csomagot választottuk , ami 109 euro, és a következőket tartalmazta:

- belépő a termál fürdőbe 2 főre

 - belépő a szaunavilágba 2 főre

 - 2 vitaldrink a Promenád bárban

 - 2 ebédmenü az önkiszálgáló Castello étteremben

 - 2 Kávé es Süti, melyet az Castello étteremben, vagy a Promenád bárban fogyasztható el

A sima belépő ára 31.50EuR a therme és 8.30EuR (/fő) kiegészítő a szaunavilágba, számunkra nem volt kérdés melyiket választjuk.... És milyen jól döntöttünk, na de szépen sorjában

Mivel előző nap telefonon érdeklődtem a nyitvatartással kapcsolatban, a recepciós hölgy javasolta, hogy felírja a foglalást, hogy mindenképp be tudjunk  menni, ha esetleg sokan lennének, akkor se legyen gond a bejutással. A kasszához lépve csak a nevem kellett mondani, máris kaptuk a két karszalogot, fizetünk, és 2 perc múlva az öltözőben voltunk, amely öltöző padlófűtéses, nem kell a kijelölt szekrényt keresni, mert a karszalag bármelyik szekrényhez jó ( feltéve, ha nyitva van ). Természetesen mindenhol  rend, tisztaság, és a mosolygós személyzet fogadott bennünket.

Az öltözőt elhagyva, elhaladtunk az élményfürdő, és a benti medencék mellett, majd megérkeztünk a szaunavilághoz, melybe belépve jobbra a már fentebb említett csendespihenő szoba, balra egy nagy pihenő rengeteg nyugággyal, szolárium és rögtön 2 db infraszauna fogadott minkett. A pihenőből megközelíthető a szaunapark, és a benti rész is.

Mi a benti részt fedeztük fel először, amely egy közösségi térrel kezdődik, ahol a szaunamester irodája található, aki nagyon segítőkészen ismertette az aznapi programot ( ki is van függesztve), illetve bármilyen információra volt szükségünk, készségesen segített. Itt található az ivókút, és a jégkút is, továbbá egy vízes blokk is. 

A jégkút mellett rögtön be is léptünk a BioSzaunába, ahol kellemes 55 fokos meleggel várja a kezdő szaunázókat ez a kellemes gyógynövény illatot árasztó szaunárium, ahol az állando magas páratartalom különösképpen jótékony hatással van a izomainkra és a tüdőnkre. Kellemes, halk zene, és fényterűpia teszi teljessé a pihenésünket, a hatalmas ablak a szaunaparkra néz. Nagyon kellemes, pihentető szauna élményt nyújtó szauna.

Félig-meddig még a belső szuanarész épületében, de már csak a szaunapark felöl, kintről tudunk belépni, a szintén panorámás, vulcan szauna elnevezésű következő izzasztó szobába, mely automata felöntő berendezéssel van ellátva, ami minden egész, és fél órában működik. Nevét is innen kapta, a felöntéshez használt vízet a város alatt található termál vízből kapja, melynek különleges ásványi tartalma van, köszönhetően a vulkani eredetű kőzetnek. A szauna 70 celsius fokos, páratartalma 25%-os, nagyon kellemes átmenet a bio és finn szuana között. Kezdő szaunázóknak, vagy akik a kevesbbé forró szaunát kedvelik tökéletes választás. Ne hagyjuk ki az előtte található jéghideg lábfürdőt!! 

A finn szuana, a felöntések helyszíne.

A szaunapark központi helyén áll, az igazi finn szauna, melyben a szaunamesterek óránként tartanak profi felöntést. Mérete sajnos csak átlagos, a felöntések kitünő színvonala miatt mindig sokan vannak, érdemes előtte 5-8 perccel beülni... Hőmérséklet 85-95 celsius fok, páratartalom 15-20%.  A felöntésről.  A szaunamester a szuanát alaposan átszelőztette, majd elkezdődött a ceremónia. Nem volt táncolgatás, nem volt zene, csak rövid beszélgetés az elején, krémek kiosztása - aznap minden felöntés krémes volt- míg a hőfok ismét megfeleő lett, majd elkezdte köveket nagyon lassan locsolni, kevés vizet használt, és jégkását, illetve jéggolyókat. A páratartalom alig emelkedett, a hőmérzet annál inkább. Nem az volt a kérdés, lesz e szauna orgazmus, hanem, hogy most tényleg ég a bőröm, vagy csak úgy érzem? Iszonyat jó volt, félidőnel szellőzetetés, és már kezdődött a második kör. A szeánsz után alapos szellőztetés, gyors takarítás, és ismét szabad volt a szauna.

A borospince szauna. A szaunapark park részének közepén található a borospince szauna, mely kőből, és téglából épült, boros pince alakjával, és a designnal a környék borterelmő vidékének hangulatát adják vissza. 85-100 celsius fok, 10-15% párartalmával, a legmelegebb finn szauna, és különleges felöntések helyszíne is egyben. Ott jártunkor, sajnos ezek elmaradtak, de a személyzet itt is, és egy másik szuanában is gondoskodott a ceremónia kellékeiről, és egy-egy válallkozó kedvű vendég tartott itt negyed, és háromnegyedkor minden órában felöntést. Klassz szauna, különleges kialakítás, hangulat, forró és száraz, minden ami jó.

A Panoráma szauna. A szaunapark kültéri részének utolsó finn szaunája, mely a nevéből adódóan hatalmas üvegfelületével érdemelte ki ezt a nevet. Itt is mint a borospince szaunában a közönség soraiból kerültek ki a szauna mesterek, igazán jó hangulatú, és minőségű show volt. A szauna 85-90 celsius fokos, 15-20% páratartalommal.

 Összeségében egy kitünő szaunaparkot ismerhettünk meg, nagyon finom volt az ebéd, az almás pite kiváló, a személyzet kedves és segitőkész, a helyiségek ragyogó tiszták, a szaunaceremóniák magas minőségűek, még a vendégek is ügyesek voltak. Visszatérünk hamarosan egy hétvégére, és kipróbáljuk a többi szolgáltatást is.     Javaslom tegyetek ti is így, de mindenképp szaunázzatok sokat, pihenjetek, legyetek egészségesek, és boldogak!

 BUÉK!

 Gergő

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.