21 Feb
21Feb

Therme Erding: Die größte Therme der Welt, avagy a világ legnagyobb termál fürdője 

Mai blog bejegyzésünkben az Erdingben található Therme Erdingbe látogatunk el.

Erding, Münchentől nem messze, nagyjából 40km-re található, sokunknak a híres sörről, az Erdinger-ről lehet ismerős. Azt azonban nem tudom mennyien tudják, de itt található a világ legnagyobb termál, és élményfürdője, a Therme Erding. 

A 18,5 hektáron elterülő fürdőnek évi több mint másfél millió látogatója van. Kialakulása szintén az olaj utáni kutatásnak köszönhető, szerencsénkre termálvizet találtak olaj helyett, így alakulhatott ki ez a hatalmas fürdő, és szauna komplexum. Az 1980-as években született meg a gondolat, hogy szükség lenne valamilyen turisztikai beruházásra, amivel a főként mezőgazdaságra támaszkodó régió bevételét növelni tudják. 

1999-es nyitásakor, azonban nem volt még ilyen hatalmas, csak szimplán nagy. Kevesebb, mint 30 millió eurót költöttek, és az alkalmazottak száma sem haladta meg a 110-et. Az elmúlt húsz évben a befektetett összeg, több mint tízszeresére nőt, az alkalmazottak száma eléri a napi 800-at. Érdekesség képpen a legutolsó luxus hotel építési költsége meghaladta a 100 millió eurót. 

Mit tudunk csinálni a világ legnagyobb fürdőjében?

A Therme Erdingben a kicsik és nagyok, az aktív pihenést keresők, és a spa kezelésről spa kezelésre járók, és a szauna imádók is megtalálják a számításukat. A legnépszerűbb látnivalók közé tartoznak a termálmedencék, csúszdák, szaunák és gyógyfürdői kezelések. 

A termálmedencék nagy vonzerőt jelentenek a Therme Erding látogatói számára, és jó okkal. A medencék meleg, ásványi anyagokban gazdag vízzel vannak feltöltve, amelyről úgy tartják, hogy gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. A víz természetes forrásból származik, mélyen a föld felszíne alatt, és 70 Celsius fok körüli hőmérsékleten szivattyúzzák a medencékbe. Ezután a vizet a medencétől függően 27 és 40 Celsius-fok közötti kényelmes hőmérsékletre hűtik le. 

A Therme Erdingben több különböző termálmedence található, beltéri és kültéri egyaránt. A szabadtéri medencék különösen népszerűek a nyári hónapokban, amikor a látogatók élvezhetik a meleg vizet, miközben napoznak. A legnépszerűbb szabadtéri medencék közé tartozik a Palm Oasis Pool, a Vitality Pool és a Sport Pool. A beltérben a látogatók számos termálmedencét élvezhetnek, köztük a Therme Wave Pool-t, amely egy hullámgéppel rendelkezik, amely lágy hullámokat kelt, és a látogatók úgy érzik, mintha a tengerparton lennének. A fedett medencék egész évben nyitva tartanak, így tökéletes hely a hideg téli időjárás elől való meneküléshez és a meleg vízben való pihenéshez. 

A Therme Erding vízi csúszdái szintén jelentős vonzerőt jelentenek a látogatók számára. A Galaxy Erding a világ egyik legnagyobb fedett vízi parkja, és több mint 20 csúszdával és látnivalóval rendelkezik, köztük a Space Bowl, a Black Mamba és a Magic Eye. Számos szabadtéri vízicsúszda is található, köztük a Turborutsche és az X-Treme Faser. 

Mint az fentebb is írtam a fürdő 5 nagyobb részre van osztva: 

VitalThermen+Suanas ( termálfürdő, és a szaunák) – fürdőruhamentes, 16 éven felülieknek 

Family ThermenSpa ( családi termálfürdő) – fürdőruhás Tropical Spa and VitalityOasis WaterPark ( élményfürdő) – fürdőruhás 

GalixyErding Waterslide park and WavePool ( csúszda és hullámfürdő park) – fürdőruhás 

A fürdő a saját szaunaparkját a világ legnagyobb szaunaparkjának hívja, nem véletlenül. 26 szauna és gőzfürdő, több mint 1500 látogató naponta ( ez hétvégén és ünnepnapokon ennek duplája is lehet), de köszönhetően a rengeteg szaunának, a tágas területnek, és a hatalmas medencéknek nem jellemző a zsúfoltság. Nagy számban találunk ingyenes pihenőágyakat, illetve foglalhatunk különböző nagyságú és felszereltségű privát, baldachinos pihenőszigeteket. Ezek nagyon romantikusak, és kellő intimitást is adnak, akinek erre van szüksége nem fog csalódni! 

Nehéz szavakkal leírni azt a bizonytalanságot, mikor belépünk a szaunavilágba, és 26 szauna közül kell választanunk. Igen, az élet nem habostorta :)

Szerencsére a fürdő segít nekünk ebben, hiszen tematikusan vannak a szaunák csoportosítva, és az egyszerű, kültéri/beltéri döntést meghozva, azért már könnyebb a választás. További egyszerűsítési opció, ha követjük a szaunavilág leírását, és kiválasztjuk, hogy a szaunaceremóniákon (afguss/felöntés/infussion), vagy élményszaunákat szeretnénk kipróbálni. Aki szeretné az összes szaunát kipróbálni, javaslom egy 2 napos időtartamot, mert ez 1 nap alatt igen zsúfolt, forró program. Nem beszélve a különböző élmény zuhanyokról ( Kála, Stonehenge, bánya) plusz a termál medencék csábításának is nehéz ellenállni, főleg, ha egyik közepén egy bár található ahol frissen csapolják a Erdingi sörgyár remekeit, és a jobbnál jobb koktélok szinte futószalagon hagyják el a pultot. Mindezt tetőzi a számtalan pihenési lehetőség a különböző bérelhető és ingyenes pihenőágyakon, vagy aki azt szereti bérelhet luxus lakosztályt is … 

Visszatérve kicsit a szaunákra, személyes kedvencem a kültéri Russian/Banja szauna, ahol a szibériai vadonból származó rönkökből épített szaunában 100 ember kénylemben élvezheti a 2 szaunamester által kivitelezett felöntéseket, melyek része a friss, vízbe mártott nyírfa ágakkal a testünk csapkodása (igény szerint) Ott jártunkkor, 2 magyar szaunamester hevítette a levegőt, hatalmas ováció közben, profi módon vegyítve a show elemeket a hibátlan felöntés technikai feltételeivel. 

A fürdő weblapján 14 olyan szauna található, ahol felöntéseket végeznek , én a Kelo, Celtic-Throne, Alpenstadl, és az Erdingi Sweat Chambert próbáltam ki, mind hatalmas élményt ad. 

Az élmény szaunák közül a Bakery az ami számomra hatalmas élmény volt, ahol nem egy szaunamester a társunk, hanem egy pék, aki közben kenyeret, és péksüteményeket sütöget, melyeket aztán a szauna előtti kis polcokra helyeznek, és bárki fogyaszthatja őket. Zseniális. 

Itt található még a Kála zuhany, amely egy Kálacsokrot formázó zuhanyzókból álló élményzuhany, nagyon hangulatos. Mindenkinek csak javasolni tudom a Erdingi Termál, és Élményfürdőt, tényleg hatalmas (ennek minden előnyével, és hátrányával), minden igény kielégítő szolgáltatást kapunk a pénzünkért! 

Spoiler alert: Rengeteg kupon és kedvezményes ajánlat érhető el szinte egész évben, érdemes a szomszédos szállodák/panziók ajánlatát is átnézni, kedvezményes belépők után kutatva.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.