Szauna Használati Útmutató

Hordószauna Használati Útmutató

 

ALAP ELŐKÉSZÍTÉSE, SZAUNA TEST ELHELYEZÉSE

A szaunát olyan egyenletes és vízszintes helyen kell elhelyezni, ami elbírja a szauna tömegét és a benne lévő emberek súlyát! Az alapnak teljes terjedelmében teherhordónak kell lennie, a szauna súlya egyenletesen oszlik el a fogadó aljzaton.

A talaj kiegyenlítéséhez sóder, kavics, vagy beton vagy térkő is használható. Semmilyen esetben sem szabad a szaunát közvetlenül a földre, vagy olyan helyre telepíteni ahol az aljnövényzet meggátolhatja a levegő szabad áramlását és kárt tehet idővel a szauna szerkezetében.

 

 

ELSŐ HASZNÁLAT ELŐTT, BEÜZEMELÉS

 

· Amennyiben elektromos kályhát választott, annak az otthoni hálozatra való rákötését mindig szakember végezze, a hatályos előírások szerint. Az előírásoknak megfelelő érintésvedelmemről gondoskodni kell.

· Elektromos kályha esetében, a kályha bekapcsolása előtt mindig ellenőrizze, hogy nincs-e valami idegen tárgy, anyag a fűtőtest tetején vagy az adott biztonsági távolságon belül.

· Ha az elektromos rendszerben bármilyen szemmel látható hibát észlel ( kábel sérülés, szakadás, szigetlés sérülése, stb) a szaunát ne használja, amíg szakemberrel át nem viszgáltatta

· A tőlünk vásárolt elektromos Harvia kályhák minden esetben hővédő borítással vannak ellátva, azonban a kályha és a szauna kövek használat közben forróak, azok érintése égési sérüléssel járhat, ezért mindig legyen óvatos a kályha közelében. Szauna kályhája köré rendelhet kiégészítő fa védő korlátot. Kiskorú gyermeket soha ne hagyjon felügyelet nélkül a szaunában!

· Fa tüzelésű szauna kályha esetén: A kályha elválaszthatatlan része a 2 m magas füstcső, valamint esővédő. A kályha üzemelése: alágyújtós, száraz kemény lécek,majd miután az égés beindult kemény száraz tűzifa. Csak jó minőségű, száraz, kemény tüzifát használjon!

· A nedves, friss tűzifa kátrányszerű kormos lerakódásokat okoz a tüzelőberendezésben. A tűzoldali lerakódások jelentős mértékben csökkentik a kályha hatásfokát.

· A használat után keletkezett hamut, tisztítólapáttal könnyedén eltávolíthatja ( minden használat után ajánlott).

· Tartsa a hőmérsékletet 70-80 fok között, így a nemcsak  legjobb egészségügyi hatást érheti el, de a szauna élettartamát is óvja. Az extrém magas hőmérséklet a szaunát károsíthatja!

· A tőlünk vásárolt fa tüzelésű Harvia kályhák minden esetben hővédő borítással vannak ellátva, azonban a kályha, a kémény és a szauna kövek használat közben forróak, azok érintése égési sérüléssel járhat, ezért mindig legyen óvatos a kályha közelében. Szauna kályhája köré rendelhet kiégészítő fa védő korlátot. Kiskorú gyermeket soha ne hagyjon felügyelet nélkül a szaunában!

· A szauna testet összefogó pántokat telepítés után, az első használat előtt ellenőrizni kell, ha szükséges meg kell feszíteni. Ezt az ellenőrzést évente kétszer érdemes megismételni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A SZAUNA KARBANTARTÁSA, TISZTÍTÁSA

 

A rendszeres tisztítás, és karbantartás a szauna élettartamát meghosszbbítja, és kellemesebbé teszi Önnek a szaunázás élményét.

 

· Általános javaslat, hogy minden 4.-5. használat után érdemes a szaunát kitakarítani. Ha ezeket a lépéseket követi, biztos lehet benne, hogy mindig tiszta, tökéletes állapotban lévő szauna várja, minden alkalommal.

· Porszívozza le a háttámlákat, padokat, majd miután kivette a padló elemeket a szauna alját is.

·  Egy kefe segitségével dörzsölje le a szauna belsejét, ehhez csak egy vödör vízre és ecetre lesz szüksége. Soha ne használjon vegyszert tartalmazó tisztitó szereket a szauna belsejében. Erőssebb szennyeződések esetén használjon szódabikarbónát is. Kiegészítésképpen használhat Bio tisztitó szereket is. ( Frosch, stb)

· Öblitse le a szauna belsejét folyó vízzel ( ne használjon nagynyomású mosót), és ügyeljen az esetleges elektromos berendezéskre!

· Nagyon makacs szennyeződések esetén használjon finom csiszólópapírt.

· Amnnyibben enyv kerül a padokra, háttámlákra azt miután megszáradt le tudja kaparni egy éles késsel, majd egy finom dörzspapírral teljesen eltávolítható. A forró enyv égési sérülést okozhat! Vásárolhat enyv eltávolító szereket is pl: 47 Aqua Intensive Cleaner

 

· A szauna testet kivülről is takarítani, ápolni kell!

· A feszítő pántokat általában nyáron feszíteni, esetenként télen lazítani kell, hiszen a fa szerves, élő anyag az időjárás váltakozása annak tulajdonságát befolyásolja. Nyaranta, mikor a levegő száraz és forró a fa száradni kezd, ilyenkor a pántok meghúzásával tudjuk megakadályozni a fa vetemedését. A téli idő beálltval ennek épp ellenkőzeje törénik, előfordulhat, hogy lazítani kell a pántokon. 

· A fát minden esetben védeni kell az időjárástól, és a napsugárzás káros hatásaitól. Amennyiben kéri a szaunáját a legkíválóbb Milesi vékonylazúrral festve adjuk át, azonban ha Ön látja el védelemmel, akkor azt a vásárlás után azonnal tegye meg! A legjobb egy jó minőségű vékonylazúr, mely a fa gyönyürő erezetét kiemeli, de véd az UV, az időjáras, nedvesség és más káros hatásoktól. Ezt az időjárásunk változás miatt ajánlott évente egyszer megtenni. ( ez nagyban függ a a használt lazúr minőségétől, és a szauna elhelyezésétől). Nyugodtan kérje mi, vagy vegye igénybe szakember tanácsát,ha bizonytalan az anyag választásban.

· Rendszeresen ellenőrizze a szauna külsejét, ha bármilyen problémát tapasztal, pl. a festés javításra szorul azt minél hamarabb orvosolja. A fából készült ajtók is figyelmet igényelhetnek, amennyiben szükséges a zsanérokat percek alatt beállíthatja.

· A szauna külsejét is érdemes rendszeresen tisztán tartani, sima vízzel és egy puha szőrű kefével, majd slaggal való öblitéssel percek alatt újkori fényében ragyog ismét kedvenc szaunája!

· A fentebb említett tanácsok be nem tartása a garancai elvesztését okozhatja. A fa bármilyen jó minőségű is, csak kellő gondoskodással tartható sokáig jó állapotban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szauna Kályha, és Szauna Kövek

· Szauna kályhája, legyen az elektromos vagy fa tüzelésű haználatra készen kerül beszerelésre ( amennyiben tőlünk vásárolta), azonban az első használatnál előfordulhat - a por, és egéb szennyeződések miatt - kisebb szag, mely az első pár használat után megszűnik, egezségre nem ártalmas. 

· Ezért javasoljuk, hogy a szaunaköveket az első használat előtt, mielőtt azt a gyártói utasításnak megfelelően elhelyezte a szaunakályhában, minde esetben sima vízzel mossa le, és káyháról a port törölje le.

· Fa tüzelésű kályhában csak jó minőségű, száraz, kemény tüzifát saználjon, a megfelelő méretre darabolva. A kályhából, miután kihült ajánlott a hamut minden használat után kitakarítani. ( Hamu porszívó rendelhető !)

· Szauna felöntéskor ügyeljünk arra, hogy ívóvíz tisztaságú vízet használjunk, ne öntsünk túlzott mennyiséget a kövkre, mert azzal éppen ellentétes hatást érünk el, és természetesen vigyázzunk a felszálló forró gőzzel ( sosem hajolunk a káyha fölé, mikor felüöntést végzünk), és kicsapodó forró vízzel!!