Dézsafürdő Használati Útmutató

FÜRDŐDÉZSA

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

 

A garancia, csak rendeltetés szerű használat és a használati útmutatóban leírtak betartása esetén érvényes!

 

FOGADÓALJZAT ELŐKÉSZÍTÉSE, DÉZSATEST TELEPÍTÉSE

 

A dézsát olyan egyenletes és vízszintes helyen kell elhelyezni, ami elbírja a dézsa feltöltött súlyát, és a  benne fürdőzőket is! Ez max.cca 3500kg.

Az alapnak teljes terjedelmében teherhordónak kell lennie.

A talaj kiegyenlítéséhez sóder, kavics, vagy beton, térkő is használható.

Semmilyen esetben sem szabad a dézsát közvetlenül a földre, vagy olyan helyre telepíteni, ahol az aljnövényzet meggátolhatja a levegő szabad áramlását és kárt tehet idővel a dézsa szerkezetében.

 

LEERESZTŐ CSONK

Helyezze a dézsát olyan helyre, ahol nincs probléma a víz elvezetésével, és könnyen hozzáfér a leeresztő csonkhoz.

Az elhasznált fürdővizet engedje le egy tömlővel. Használjon 32 mm belső átmérőjű tömlőt. A használt víz leengedésénél vegye figyelembe a helyi előírásokat!

 

 

 

TŰZVÉDELEM

Amennyiben a dézsát épület közelében helyezi el, ügyeljen arra, hogy a dézsa kéménye megfelelő távolságban legyen minden gyúlékony anyagtól vízszintes és függőleges irányban egyaránt, és annak elhelyezése megfeleljen a hatályos előírásoknak. Amennyiben a kémény közelében gyúlékony anyag van legyen különös tekintettel a tűzvédelmi szabályok betartására! 

 

A KÉMÉNY ÖSSZESZERELÉSE

A dézsa összeszerelt állapotban kerül kiszállításra, Önnek mindössze a kéményt kell elhelyeznie a következőképpen:

 

• csatlakoztassa egymáshoz a két füstcsövet

• az összeszerelt kéményt sapkával felfelé illessze a kályhához, és húzza le ütközésig.

 

 

 

A DÉZSA FALA

Az első használat alkalmával a faburkolatú dézsák szivárogni fognak, ez azonban teljesen normális jelenség, ami néhány használat után teljesen megszűnik, körülbelül 1 hét alatt. Amennyiben egy hét alatt sem szűnik meg a szivárgás, a fém pántokat alúlról felfelé haldva meg kell szorítani.

Az első feltöltés alkalmával faburkolatú dézsáknál több vízre van szükség, mint a későbbiekben. A dézsa fala csak rendszeres használat esetén válik teljesen szigeteltté. Ritkán azonban folyamatos használat esetén is előfordulhat apró szivárgás. Ilyen esteben érdemes a pánotk feszességét ellenőrizni. A dézsát alkotó fa szerves anyag, ezért cseppenés, szivárgás előfordulhat.

A javítást csak a dézsa üres és száraz állapotában szabad elvégezni.

 

A pántok feszességét ellenőrízni kell az első feltöltés előtt!

 

 

A KÁLYHA

 

• A kályhát csak a dézsa feltöltése után szabad beüzemelni. A kályhaleválasztó rácsot még ideiglenesen sem szabad eltávolítani.

 

• Gondoskodni kell arról, hogy a víz szintje a dézsa felső részétől számított 10, maximum 15 cm-nél ne legyen alacsonyabb. Ellenkező esetben a kályha felső része túlmelegedhet, deformálódik, károsodik.

 

• A kályha elválaszthatatlan része a 2 m magas füstcső, valamint az esővédő. A kályha beüzemelése a dézsa vízzel való feltöltése után:

apró tüzifa, papír/karton, mikor az tűz elindult csak és kizárólag száraz, jó minőségű keméy tüzifát használjunk.

 

• Egyszeri tüzeléshez ajánlott fa mennyiség: 4-7 darab  tűzifa. Nem kell  teljesen megpakoln a kályhát,  minden esteben használjunk védőkesztyűt és lehetőleg nyújtsuk be a tűzifát az égéstérbe, ne dobáljuk.

 

• Abban az esetben ha tűzgyújtáskor légdugó keletkezik a kályhában, a füst nem fog távozni a füstcsövön keresztül. Ebben az esetben a legegyszerűbb ha a extra oxigént jutattunk a kályha levegő nyilásán keresztül, ami elindítja a füst áramlását.

 

• A nedves, friss tűzifa kátrányszerű kormos lerakódásokat okoz a tüzelőberendezésben. A tűzoldali lerakódások jelentős mértékben csökkentik a kazán hatásfokát. 

 

• A használat után keletkezett hamut, könnyedén eltávolíthatjuk (lehetőleg minden használat után).

 

• A felmenő füstcsövet csak a levegő hűti, ezért annak érintését kerülni kell, mert égési sérüléseket okozhat.

 

• A kályha fedelét csak a kialakított fafogantyúnál fogva szabad megfogni. A kályhafedél elmozdításával egyben szabályozható a tűz intenzitása. Felfűtéskor ajánlott teljesen elhúzni a fedelet, így fogunk oxigént juttatni a tűztérbe. Ha már felfűtöttük megfelelő hőmérsékletre a dézsánk vizét, a fedél alaphelyzetbe való mozdításával elzárhatjuk azt, így lecsökkentjük a tűz intenzitását, és nem melegedik túl a vizünk.

 

 

 

 

 

• Elsősorban a natúr, illetve olajos felületnél számítani kell a dézsa nedvességváltozásra történő kisebb alak, és méretváltozására, mely jelenség a faanyag megváltoztathatatlan tulajdonsága. Ennek mértéke, a szélsőséges eseteket kivéve, nem befolyásolja a termék esztétikai és funkcionális tulajdonságait. Ahhoz, hogy ez a tulajdonság minél kevésbé legyen észrevehető, érdemes az alábbi felhasználási tanácsok megismerése és betartása:

 !! Amennyiben felületkezelés nélküli dézsát vásárolt, azt az első feltöltés előtt, lássa el a szükséges favédelemmel!! Kérjen tanácsot szakembertől, ha szükségesnek érzi!

• A dézsa folyamatosan legyen vízzel feltöltve, így elkerülhető az esetleges száradás, es a pántok lazulása. Semmiképp nem ajánlott víz nélküli tárolása száraz helyen, vagy közvetlen napfénynek kitéve!

 

• Folyamatos feltöltés esetén gondoskodni kell a rendszeres vízcseréről, vagy víztisztításról.

 

• Amennyiben a téli időszakban is használni kívánják, úgy gondoskodni kell a fagymentesítésről.

 

• A fürdőzés élményét fokozhatjuk természetes, gyógyhatású parajdi sóval. De mivel a dézsa szerves anyag, hosszú távon a túlzott sóhasználat a dézsa károsodásához vezethet, melyre a garancai nem vonatkozik.

 

TÉLI HASZNÁLAT

• Ha télen nem használják, a víz eltávolítása után ajánlott lefedni, vagy tető alá betenni.

• Semmiképp nem szabad a dézsát, száraz helységben raktározni!

• A felületkezelést évente ellenőrizni kell, ha szükséges egy újabb réteg felhordásával újítsuk meg azt.

• A felület tisztítása során puha sörtéjű kefe, vagy rongy segítségével a háztartásban alkalmazott/karcoló szemcséktől mentes, lehgetőleg Bio tisztítószerek használhatók.

 

• Amennyiben a dézsát összefogó pántok száradás következtében fellazulnának, azt a feltöltés előtt szoítsa meg lentről felfelé haladva.

 

ELSŐ HASZNÁLAT

 

Az első használat előtt javasoljuk, távolítsa el, az esetleges forgácsokat, szennyeződéseket a dézsából. Olvassa el az alábbi fontos tudnivalókat:

 

 

 

FIGYELEM!

SOSE GYÚJTSON TÜZET A KÁLYHÁBAN, HA A DÉZSA ÜRES, VAGY NINCS MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ VÍZ BENNE, MERT EZ A KÁLYHA MEGRONGÁLÓDÁSÁHOZ, ANYAGÁNAK

OLVADÁSÁHOZ VEZET!

A KÁLYHA HASZNÁLATA KÖZBEN A VÍZSZINTNEK MINDEN ESETBEN A FELSŐ KIVEZETŐ CSŐ FELETT MIN. 10CM-EL KELL LENNIE!

 

Amennyiben hosszabb ideig használaton kívül van, valamennyire a hőkezelt fából készült dézsa is veszít a szigetelőképességéből. Az új dézsák szinte minden esetben szivárognak, csepegnek.

Az első feltöltés közben javasolt bevizezni az egész dézsát, így a fa rostok gyorsabban megtelnek vízzel. A dézsa első feltöltéséhez  több vízre lehet szükség, mint amennyi annak a névleges befogadóképessége. Figyeljen arra, hogy ne töltse túl a dézsát, valamint arra, hogy a lefolyó dugója, be legyen dugva! ( Ne felejtsen gondoskodni arról , hogyan fogja a dugót kihúzni! Kössön rá láncot, vagy gui madzagot)

 

FIGYELEM! SOSE ENGEDJE LE A VIZET A DÉZSÁBÓL ADDIG,

AMÍG A KÁLYHA NEM HŰLT KI TELJESEN!

 

FIGYELEM! NE HAGYJA MEGFAGYNI A VIZET A DÉZSÁBAN!

FAGYPONT ALATT ENGEDJE LE A VIZET, VAGY BIZTOSÍTSA

A FOLYAMATOS FŰTÉST!

 

Az ajánlott fürdőzési vízhőmérséklet +37-39°C, nem javasolt ennél melegebbre fűteni a vizet.

 

A kályha ugyanúgy működik, mint egy hagyományos háztartási fatüzelésű kályha. Az égéstérbe először kisebb méretű tűzifát adjon, majd folyamatosan egyre nagyobb darabokat. A hatékonyabb működés végett fürdőzés közben célszerű folyamatosan fenntartani a tüzet. A SZÉN HASZNÁLATA TILOS!

A hamut minden használat után ürítse ki! A kályhában hagyott hamu megrövidíti az égéstér élettartamát. A hamulapátot ne hagyja a hamutálban tüzelés közben, mert az rongálódáshoz vezet. A hamulapát csak a hamutál kiürítéséhez használható.

Száraz fát használjon a tüzeléshez.

Javasoljuk, hogy használaton kívül fedje le a dézsát, mert így kevesebb szennyeződés jut a vízbe.

 

 

 

FIGYELEM! A kereskedelemben kapható vízkezelő tabletták, brómot és

higanyt tartalmazhatnak, ami reakcióba lép a kazán anyagával! Ez

károsíthatja, a tengeri alumínium kazánokat (AIMg3), az ilyen

esetekben keletkezett károkért, felelősséget nem tudunk vállalni!

 

BIZTONSÁG

 

A megfelelő higiénikus állapot megőrzése miatt a dézsában rendszeresen cserélni kell a vizet, és a dézsát tisztítani kell.

A tisztításhoz lehetőleg természetes alapanyagokból készült szereket használjon. Feltétlenül ügyeljen a dézsát használó gyermekekre, idősekre. Bizonyosodjon meg róla, hogy a dézsa lépcsői biztonságosak, különösen fagypont alatti időben, amikor a lépcső jeges lehet.

Fertőző bőrbetegséggel, valamint szív- és érrendszeri problémákkal nem

javasolt a dézsafürdő használata.

HA szükségesenk érzi, konzultáljon orvosával!

 

 

 

GARANCIA

A használati útmutató betartása esetén, 1 év teljeskörű 

garanciát vállalunk dézsáinkra.

 

 

 

Jó Dézsázást !

Bármilyen felmerülő kérdéssel kapcsolatban, keressen bizalommal elérhetőségeinken!

 

Skandidézsa Park Kft., 8863 Molnári, Kossuth  Lajos

út 58

 

+36-30-113-1881

info@skandimania.com

www.skandimania.com