01 Dec
01Dec

Sziasztok, indítunk egy egy új blog sorozatot, melyben az általunk kipróbált hazai és külföldi, -főként osztrák, és német, de lesz holland is - gyógy,-és élményfürdőket fogjuk nektek bemutatni, (szaunákra fókuszálva) és elmondani, mi hogyan éreztük magunkat, mi az ami tetszett, és mi az amin talán még lehet csiszolni.  Ez, mint fentebb írtam a mi véleményünk, tapasztalatunk, ezért figyelem!, szubjektív lesz. Biztos lesz olyan közöttetek, akinek nem teljesen ez a véleménye az adott helyről, mást talál fontosnak, mások a szempontjai mikor eldönti valamiről, hogy ez neki tetszik-e, vagy sem.

  Mielőtt belevágunk, hadd mutassam be egy új termékünket, a vertikális szaunát!, mely gyakorlatilag egy szaunahordó az aljára ( vagy a tetejére, ez is nézőpont  kérdése 😊 ) van fordítva. Nagy előnye, hogy nagyon gyorsan felmelegszik, és igény szerint a megszokottnál magasabb hőmérsékleten is könnyen tudjuk élvezni a szaunánkat. Illetve, a helyigénye, ami minimális. Íme:

Méretek, árak hamarosan!....


Elérhetőek mostantól a Tikkurila új, „gumi“ festékei, mellyel egy teljesen más, homogén, megjelenést kölcsönöz ennek a 4 méteres szaunahordónak. Távolabbról modern, letisztult, közelről azért látható a fa erezete, mintázata. Meleg, és mégis modern különösen ebben a szuper zöld színben! 


Ennyit az újdonságokról, kezdjünk akkor bele blog bejegyzésünk eredeti témájába!

Az első részben a Zalakarosi Fürdőt mutatjuk be, mely 1965 óta, több mint 30 Millió látogatót fogadott, rajta van Európa fürdő térképen, és hazánk TOP10 fürdői közé tartozik.

2019-ben adták át a majdnem 500 Millió Ft-os beruházással épült új Szauna világot, 2020-ban pedig a gyermek világ újult meg.

Nyáron hatalmas (tényleg az) parkosított strandja, csúszdaparkkal (családitól a kamikázéig minden van, viszonylag elfogadható sorban állással) , gyógy, és termál vizes medencével, gyerekvilággal, és rengeteg programmal várja a család minden tagját, a kicsiktól a kicsit idősebbekig. Minden benne van a belépő árában, nem kell külön fizetni semmiért.(kivéve a termál, és szaunavilág) Tudtok találni csendes helyett az árnyékban, vagy igazi nyüzsgőset a medencék mellett, ki-ki igényei szerint. Rossz idő esetén a fedett részben tud pihenni a család apraja nagyja, rengeteg nyugágy áll rendelkezésre a gyermekvilág, élményfürdő, és a termál medencék körül. A gyógy és termálvilág, illetve a szaunavilág csak kiegészitő jeggyel vehető igénybe, ezek jelenleg az alap, 5900.-Ft-os belépőn felül 1800.-Ft-ba kerülnek. ( az aktuális árakról a fürdő honlapján tudtok tájékozódni) 

Augusztus vége óta a fél milliárd forinért felépített szaunavilág, csak hétvégenként, illetve ünnep, és munkaszüneti napokon, valamint december 22-31 között üzemel. A szauna ceremóniák 800Ft-ba kerülnek. Szóval aki nem ezen időpontokon szeretne szaunázni, neki az alapárás élmény szauna maradt, ami nem rossz amúgy, csak elég párás, hiszen ez fürdőruhában látogatható, és milyen lesz a fürdőruha egy gyógy- és élményfürdőben? Vízes, igen. Végülis lehet szaunázni, nem is kerül extra költségbe, ha már bent vagyunk, de nagy szauna katarzisra nem kell számítani.

Legútóbbi látogatásunkor csak a szaunavilágot látogattuk meg. Zalakarost, ha az M7-n közelítjük meg tehetjük ezt Nagykanizsa irányából, ami kicsit hosszabb, mintha a Zalakomár, Zalakaros kijáratot választjuk. Ez esetben egy kicsivel rosszabb minőségű közúton érjük el a Zalakarosi Fürdőt, ahol ingyenesen parkolhatunk. Ez igaz a egész városra, -igen Zalakaros város, méghozzá az egyik legvirágosabb, és legbiztonságosabb az országban-, ezért nagy piros pont jár.

A fürdő épületbe belépve egy kávézó fogad, majd néhány kötelező bolt, és egy közeli borászat mintaboltja egy kis büfével vár bennünket a pénztárak előtt. Pénztárak amiből 4 darab van, csúcsidőben nem kicsi sorral általában. Legutóbb 4en voltunk, mi ketten, és 2 kedves hölgy a kasszák mögött. Gyorsan megkaptuk a jegyünket, az öltöző szekrényért nem kellett fizetni, de sajnos még mindig nem sikerült úgy progamozni a rendszert, hogy 2 egymás melletti szekrényt adjon. Az öltözőből, elég kacifántos módon jutunk el a szaunavilághoz, de meg lehet szokni ezt is. A recepción mindenki kap 1db szaunalepedőt ( 1000Ft kaució, csak Kp) melyet valamennyi pénzért cserélnek is, ha valaki szeretné. Utolsó 2 látogatásunk alkalmával nem voltak kiírva a programok, ha jól emlékszem 4 db van egy nap, 11, 13, 15, és 17 órától a nagyobbik finn szaunában, 800FT/fő/program áron. A recepció mögött egy kisebb, kb 15 fős finn szauna, egy gőzkabin, zuhanyzók és egy pihenő tér található. A lenti szinten, van egy pezsgőfürdő pihenő területtel, majd egy kis szint eltolással megérkezünk a nagy finn, és egy infra szaunához. Itt tudunk kimenni a szaunavilág kertjébe, ami egy sima füves rész napozó, és nyugágyakkal, egy hideg vízes merülő dézsával. A kert tágas, kiváncsi szemektől szeparált, nem túl szépen, de azért gondozott,és szinte könyörög egy kültéri szaunáért.

A nagy, szabálytalan téglalap alapú finn szaunában 2 db elektromos Harvia kályha fogad, sajnos nem közepre rakták őket, hanem a bejárat mellé, erőssen lerontva ezzel bármilyen felöntés hatásfokát. Maga a szauna egy kis ablakkal rendelkezik, padozata széles, kényelmesen lehet rajta feküdni, még a  felső padon is. Kicsit lehetne nagyobb figyelmet fordítani a padozat tisztaságára, és a rendszeres szellőztetésre is. A szeánszok kivételével mindig van bőven hely, de a szeánszokra sem kellett még sosem feliratkozni... Megfigyeltem, az utolsó szeánsz után szinte mindenki távozik, rajtunk kivül nagyon kevesen maradtak zárásig. A szauna ceremóniák inkább elmentek a zenés, táncos irányba majdnem akkora hangsúly van fektetve erre, mint magára a felöntésre. (ezt szinte minden hazai szaunában tapasztalom ) Összeségében hazai viszonylatban elég jó szuana, mi, ha nem tudjuk hova menjünk, szinte mindig ezt választjuk, de ha igazán jót szeretnénk szaunázni, és nem a sajátban otthon, akkor még mindig nem marad más, csak külföld felé kell venni az irányt. Erről, és Karácsonyi ajánlatainkról lesz szó a következő bejegyzésben, tartsatok Velünk akkor is! 

Üdvözlettel, Gergő

 


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.